Notícies

24 d'Abril de 2020

Redacció Marina Riera

El CSIC impulsa un estudi per avaluar el risc individual de desenvolupar formes greus de la COVID-19

El projecte estudiarà els gens relacionats amb la immunitat innata per tal d’identificar variants genètiques relacionades amb la gravetat dels símptomes

Les xifres oficials a dia d’avui de persones contagiades per la COVID-19 a l’estat espanyol ja s’eleva a 213.024, però mentre hi ha pacients que pràcticament no noten cap tipus de símptoma, altres desenvolupen quadres clínics molt greus que requereixen d’ingrés a la UCI o fins i tot són mortals. Actualment, una de les principals incògnites
sobre el nou coronavirus SARS-CoV-2 rau, precisament, en saber el per què d’aquesta gran diversitat en la tipologia i gravetat dels símptomes. Encara que l’edat avançada i l’existència de malalties cròniques són factors coneguts que augmenten el risc de patir una infecció greu de COVID-19, hi ha pacients joves sense malalties prèvies que han desenvolupat formes molt severes de la malaltia per motius desconeguts encara a dia d’avui. Els científics creuen que l’explicació podria estar als gens, és a dir, a l’ADN d’aquests pacients. Per aquesta raó, investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han posat en marxa el projecte INMUGEN.

 

L’estudi, coordinat per Anna Planas de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB), té l’objectiu d’estudiar els gens relacionats amb la immunitat innata, és a dir, amb aquells mecanismes amb els que naixem i els quals ens proporcionen la primera barrera de defensa contra les infeccions. Per dur a terme aquest projecte, els investigadors estudiaran l’ADN de pacients amb infeccions greus i el compararan amb el de persones que només han desenvolupat símptomes lleus, per identificar variants genètiques que puguin explicar les diferents capacitats de resposta i el per què de la vulnerabilitat d’algunes persones en front de la infecció. Planas espera que “els resultats ajudin a identificar aquelles persones amb risc de patir formes greus de la malaltia, ja que seran les que necessitaran major protecció”. Els investigadors també esperen que l’estudi permeti determinar dianes moleculars per possibles tractaments de la malaltia.

 

El projecte està finançat pel CSIC i les mostren s’obtindran de l’Hospital Clínic de Barcelona.
Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.
En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Accepto