Notícies

12 de Juny de 2020

Redacció Marina Riera

Descobreixen per primera vegada que la genètica heredada influeix en el risc de metàstasi del càncer

La investigació, publicada a la revista Nature Medicine, apunta que el risc de patir metàstasi podria estar determinat per la nostra genètica al néixer. Els resultats suggereixen que els metges podrien analitzar la genètica del pacient per avaluar el risc que el seu càncer es propagui.

La metàstasi, responsable del 90% de les morts per càncer, es produeix quan les cèl·lules canceroses es desprenen del teixit o òrgan del tumor principal (càncer primari) i viatgen a través del torrent sanguini o del sistema limfàtic i formen nous tumors en altres parts del cos (tumors metastàsics). Fins ara, la recerca realitzada en el camp de la metàstasi apuntava  que, de la mateixa manera que la majoria de tumors s’originen degut a l’aparició de mutacions en cèl·lules normals que les converteixen en cèl·lules tumorals, la capacitat de viatjar a altres teixits també es guanyaria per variants genètiques ocorregudes de nou en el genoma d’aquestes cèl·lules. Ara, però, Sohail Tavazoie i el seu equip han demostrat per primera vegada que la pròpia genètica del pacient, la que porta des del seu naixement, podria ser, en part, responsable de promoure aquest gir devastador de les cèl·lules tumorals cap a la metàstasi. De fet, apunten que les diferències en únic gen, anomenat APOE, podrien alterar la progressió del melanoma, un tipus de càncer de pell, cap a la metàstasi. A més, creuen que les variants hereditàries d’aquest gen també podrien tenir el mateix efecte en altres tipus de càncer.

El gen APOE, present en l’ADN de totes les cèl·lules del nostre organisme, produeix una proteïna que sembla interferir en diversos processos que les cèl·lules canceroses utilitzen per fer metàstasi, com la formació de vasos sanguinis, un major creixement en el teixit sa i la resistència als atacs de les cèl·lules del sistema immunitari que lluiten contra el tumor. Actualment es coneixen tres variants genètiques d’aquest gen: APOE2, present en el 8% de la població general; APOE3, el més comú present en el 78%; i APOE4, en un 14%. Tavazoie havia publicat ja anteriorment un estudi en ratolins on comprovava que aquells que eren portadors de la variant APOE4 presentaven tumors més petits i una menor taxa de metàstasi. A més, aquests ratolins presentaven una millor resposta immune contra el tumor i una menor presència de vasos sanguinis. Ara, a l’article del Nature Medicine, publica les dades obtingudes en l’estudi que ha realitzat a 300 pacients amb melanoma i els resultats són similars als obtinguts prèviament en els ratolins: de mitjana, els pacients portadors de la variant APOE4 van sobreviure més temps, mentre que els que presentaven l’APOE2 van viure menys temps.

Aquest descobriment podria ajudar a entendre millor la metàstasi, entendre els risc individual de cada pacient a patir-la i a guiar el tractament de la malaltia.
Referències

Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.
En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Accepto