Novetats

S’inaugura la primera Unitat de Biòpsia Líquida a Catalunya dins de l’Hospital del Mar

11 d'Octubre de 2019
Detall ADN tumoral circulant

La inauguració d’aquesta unitat permetrà que aquesta alternativa diagnòstica no invasiva arribi a un nombre de pacients molt més elevat.

Aquest dimarts passat, 8 d’octubre, es va inaugurar la primera Unitat de Biòpsia Líquida a Catalunya a l’Hospital del Mar. A ulls forans la biòpsia líquida és una simple extracció de sang, però l’interessant és el contingut que la nostra sang porta i què es fa amb aquesta informació. Tota cèl·lula quan mor es trenca i aboca el seu contingut al torrent sanguini, també el seu ADN. Amb les cèl·lules tumorals passa exactament el mateix i quan moren també aboquen el seu ADN a la sang; aquest ADN s’anomena ADN tumoral circulant (ctADN). El ctADN present al plasma sanguini porta la informació de les característiques del tumor maligne d’on prové, pel que el seu estudi ajuda tant a la identificació del tumor (mutacions genètiques trobades, concentració de ctADN, altres biomarcadors…) com a la decisió entre les possibles vies de tractament, més precises i personalitzades, com pot ser l’aplicació d’immunoteràpia, i el posterior seguiment del pacient. (més…)

Llegir més

Nous fàrmacs per a combatre el càncer d’ovari

4 d'Octubre de 2019
Fàrmacs per càncer d'ovari avançat

Els tractament basats en inhibidors PARP mostren un clar descens del risc de recurrència en càncer d’ovari d’estadi avançat, especialment en casos amb mutacions BRCA1/2.

Segons dades de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) a Espanya hi ha 3.500 nous casos de càncer d’ovari cada any, situant-se en el cinquè tipus de tumor més freqüent pel que respecte a les dones. El gran problema d’aquest càncer es que es diagnostica tard, quan el tumor ja es troba en estadis avançats i afecta a òrgans propers o fins i tot ha metastatitzat, ja que en estadis inicials no acostuma a provocar símptomes. El tractament estàndard en aquests casos és cirurgia citoreductora, és a dir, eliminar el màxim de tumor possible, més quimioteràpia. Tot i que, en general, les pacients responen bé a aquest tractament inicial, la majoria acaba recaient uns dos anys després del diagnòstic. D’aquesta manera, la supervivència d’aquestes pacients als cinc anys és avui en dia encara molt baixa, al voltant del 30%. (més…)

Llegir més

S’inicia el primer assaig clínic que aplica una teràpia CRISPR d’edició genètica directament a pacients

31 de Juliol de 2019
CRISPR

Dia històric en el camp de la medicina genòmica

La companyia farmacèutica Allergan i l’empresa Editas Medicine, especialitzada en el desenvolupament de teràpies gèniques, han anunciat avui l’inici d’un assaig clínic que permetrà, per primera vegada al món, aplicar in vivo (directament al pacient) l’edició genètica basada en la tècnica CRISPR. Aquesta tecnologia, la qual va revolucionar el camp de l’enginyeria genètica fa poc més de sis anys, actua com unes tisores genètiques que permeten tallar i modificar seqüències del genoma amb gran precisió i eficàcia. (més…)

Llegir més

Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.
En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Accepto