Articles de divulgació

Càncer colorectal: de les bases a la recerca aplicada més actual

3 d'Abril de 2020
Seqüència adenoma-carcinoma

Què és el càncer colorectal?

L’any 2000 els investigadors americans Douglas Hanahan i Robert Weinberg van resumir en 6 principis les característiques comunes que, segons ells, presentava qualsevol cèl·lula tumoral. Aquella publicació, molt reconeguda i anomenada The Hallmarks of Cancer, va ser ampliada a 10 característiques comunes l’any 2011 pels mateixos autors. Resumint molt dràsticament el seu treball, la gran majoria d’aquests trets comuns conflueixen en el fet que la cèl·lula tumoral, a diferència de la cèl·lula normal, és capaç de créixer sense control. Aquest creixement descontrolat comporta el desplaçament de les cèl·lules normals fins el punt que l’òrgan afectat deixa de funcionar correctament. Quan aquest fet s’inicia al còlon o al recte parlem de càncer de còlon o de recte, respectivament, o de càncer colorectal de manera global. (més…)

Llegir més

La PCR, l’eina que va revolucionar la genètica

16 de Març de 2020
Etapes de la reacció en cadena de la polimerasa (PCR)

La reacció en cadena de la polimerasa, també anomenada PCR (de l’anglès, Polimerase Chain Reaction), és una tècnica d’amplificació enzimàtica in vitro que permet obtenir un gran número de còpies d’una seqüència d’ADN específica a partir de poc material biològic. És la tècnica que, històricament, més ha fet avançar el camp de la genètica i la biologia molecular, i tant és així que podem parlar de dues èpoques: abans de la PCR i després de la PCR. (més…)

Llegir més

Big data i seguretat: com seran els sistemes de salut del futur?

5 de Març de 2020
Imatge de Markus Spiske a Unsplash. Disponible a: https://unsplash.com/photos/466ENaLuhLY

Big data significa grans volums de dades. És un terme que en els darrers anys s’ha posat de moda, i és que, encara que no en siguem conscients, el big data està present en la majoria d’àmbits de la nostra vida. Al món cada cop s’acumulen més dades en format digital, i el big data el que fa és extreure aquestes dades, analitzar-les i obtenir informació per ser explotada. No obstant, la dificultat que presenta l’ús d’aquestes dades és que normalment no estan ben estructurades i s’acumulen molt ràpidament i en quantitats ingents, i per tant, són complexes i difícils de processar. (més…)

Llegir més

Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.
En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Accepto